Drukuj
Kategoria: Uncategorised
Odsłony: 553

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Zakrzepica żylna to jedna z najczęstszych chorób układu krążenia, która wynika z nadmiernej krzepliwości krwi i tendencji do powstawania zakrzepów. Mogą one zamknąć światło naczynia krwionośnego, prowadząc do niedotlenienia zaopatrywanego przez zatkaną żyłę obszaru ciała. Najpoważniejszą konsekwencją zakrzepicy jest zawał oraz zatorowość płucna. Aby zminimalizować ryzyko takich powikłań, warto zadbać o odpowiednią dietę

Dieta przy zakrzepicy

Jeśli zdiagnozowana zostanie zakrzepica dieta powinna być skoncentrowana na:

Najważniejsze grupy związków, które koniecznie powinny znaleźć się w diecie osoby cierpiącej na zakrzepicę lub narażonej na jej rozwój to:

 

Unikać należy wspomnianych białek zwierzęcych, dużych ilości węglowodanów, tłuszczów trans oraz nadmiernej podaży witaminy K, która sprzyja powstawaniu zakrzepów. Jej źródłami są brokuły, kapusta, brukselka, pietruszka, szpinak, sałata czy kiwi.